Politizálás a 26ban

Politizálás a 26ban

Borkai ügy, avagy a Fidesz Őszödi beszéde

2019. október 17. - Politizáló

Már hétfőn szerettem volna győzelmi mámorban írni, de inkább kiélveztem a pillanatot.

Elképesztő győzelem volt az ellenzék részére a választás a 26-os körzetben. Csak ellenzéki, vagy független polgármesterek, és mindössze pár Fideszes képviselő jutott be a testületekbe.
Nem véletlenül másnap mindenhol arról beszéltek, hogy megjelentek az első repedések az Orbán birodalomban.
Mi vezetett idáig?
Egyértelműen az arrogancia és a korrupció, melyet a Borkai ügy a felszínre hozott. Az ellenzéket feltüzelte, míg a Fideszes választókat elbizonytalanította. A megyei listás adatokból sok esetben látszik, hogy még a Fidesz szavazók egy része is büntetni akarta az addigi kiskirályként viselkedő polgármestereket és sleppjüket. Ezeknek az embereknek a nagy része eltávolodott a szavazóitól és ezért most megbűnhődött. Megérdemelték.

Mi lesz most?
Sok politikában tapasztalatlan polgármester és képviselő jutott be a testületekbe, akik nem biztos, hogy helyesen mérik fel, mekkora hatalomhoz jutottak. Egy város vezetése komoly feladat, ehhez képest meglepően sokszor kevés a költségvetés. Ezért jól kell lavírozni a választási ígéretek betartása és a valós lehetőségek között.

Most egy darabig csendes korszak következik, de várom a szaftos botrányokat, melyek az előző vezetések szekrényeiből bukkannak elő.
Ti mennyire szeretnétek tudni az előző vezetések ügyeiről?

Fideszes belharc Budakalászon?

Érdekes információt kaptam a Budakalászi helyzetről.

Többen jelezték, hogy Budakalászon a Rogán László ( Fidesz ) vezette kormánypárt többségű testület ellen indul Dr. Göbl Richárd előtérbe helyezésével egy 2011 nevű Egyesület, mely egyrészt, a hatalmat átvenni kívánó Fideszesekből áll, akik viszont a független Lázár Péter polgármesterjelöltet vádolják azzal, hogy Fideszpárti induló.
Az információim szerint az Egyesület tagsága ugyan vegyes, mert a Fideszes tagok maguk köré gyűjtöttek pár, a  jelenlegi vezetés ellen erősen tiltakozó egyéb szimpatizánst is.
Nem véletlenül hangsúlyozzák a keresztény, jobboldali jelleget a különböző médiamegjelenéseikben, az előzetes tervük az volt, hogy a helyi ellenzék kiiktatásával ( és pár kritikus csapatba kerülésével ) megszerzik az ellenzéki szavazatokat, míg a keresztény, jobboldali marketing hangoztatásával a csalódott jobboldali szavazókat. 
Lázár Péterről informátoraim azt mondják, bár nyíltan inkább pozitiv kampányt folytat és a városvezetői szolgálatára helyezi a hangsúlyt, privátban már kritikus hangot üt meg a helyi vezetéssel kapcsolatban. Volt aki beszélgetett vele erről, neki elmondta, nem szeretne abba a csapdába esni, hogy ha nyer, a város igya meg annak a levét, annak amit  ő mond. 

Mi lehet a cél?
A jelenlegi vezetést rengetegen kritizálják saját anyagi gyarapodásuk miatt, és az új kalászi iskola milliárdos beruházásán túl is további komoly beruházásokról hallani. Azt pedig nagyon jól látjuk, ilyen esetben nem árt a tűz közelében lenni, gyorsan meg lehet gazdagodni.

Mi történt eddig?
A két csapat egymásnak feszült, pro és kontra jelentek meg cikkek róluk, melyben egymást támadták A jelenlegi vezetés jó fideszes szokás szerint saját célra használja az önkormányzati médiát, míg a 2011 adományokat kéregetve saját médiát (újságot ad ki és megszerezte az eddig félfüggetlen, helyi ellenzéki Civilkalász oldalakat, mely már az ő szócsövük lett ) hozott létre, amelyben bár széleskörű tájékoztatásért lép fel a jelenlegi vezetéssel szemben, mégis ugyanúgy elnyomja a kritikus hangokat, törli és akár tiltja azokat.
Kölcsönös feljelentgetés alakult ki, a 2011, egy ingatlaneladás kapcsán feljelentette az önkormányzatot, akik rágalmazás miatt viszont feljelentéssel éltek. Az önkormányzat időközben kiadott egy rendőrségi igazolást, melyből kiderült, a 2011 egyik állítása félrevezető volt. Ezt a 2011 később megválaszolta, újabb hazugságokkal vádolva az önkormányzatot. Ez már jogi csűrés-csavarás, az tény, hogy az önkormányzat ellen a hatóság nem folytat nyomozást, a Rendőrség által kiállított igazolás szerint.
Mivel a hírek alapján Lázár Pétert ellenfelei kitiltották minden internetes fórumból, ezért  részére az utcakampányolás maradt, amiben viszont mesze a legdominánsabb, láthatóan komoly tudás van mögötte ezen a téren.

Mik a hírek még?
A környéken azon kevés helyszín, ahol nem valósult meg az ellenzéki összefogás. Állitólag szó volt arról, hogy Lázár Péter mögött ez megvalósulhat, de a 2011 is tárgyalt a pártokkal, amelynek következtében ez elmaradt. A képviselői listán az MSZP-DK és a Mi Hazánk is indít jelölteket, további független jelöltek mellett. Ezekből a körökből mindenhonnan az jött vissza, hogy ők nyitottak lettek volna egy ellenzéki együttműködésre, de a 2011 mindenkit be akart darálni, ez lehetetlen volt.
Mindkét csapat strómankodással vádolja egymást, az önkormányzatot állítólag Dr. Klepárt Tamás vezeti alpolgármesterként, míg a 2011 valódi vezetőinek az egyik elnökségi tagot, Forián Szabó Gergelyt és a sehol nem jegyzett Péterffy Gábort tartják. Állítólag az eredeti terv szerint Péterffy lett volna a polgármesterjelölt, de az szinte biztos, hogy ez a két ember lesz az alpolgármester ( és a valódi irányító ) amennyiben a 2011 győz.

Mik a tények?
Az biztos, hogy Dr. Klepárt jobban képzett ember, mint a polgármester, de az önkormányzati informátoraim szerint, még ha a kezdeti időben valóban az alpolgármester is irányított, az elmúlt időszakban egyenrangú partnerként vezetik a várost. Hogy jól-e, az már más kérdés.
A 2011 elnöke egy Czinke Zsuzsanna nevű hölgy, akiről minden beszélgetőpartnerem úgy nyilatkozott, hogy túl indulatos bármilyen vezetői munkához, teljesen kizártnak tartják valódi vezető szerepét.  A 2011 polgármesterjelöltjéről keveset tudok, pont ez az aggályos és  igazolja a feltevést. Míg Pomázon Leidinger István köré, Szentendrén Fülöp Zsolt köré épül az ellenzék, addig itt minimális szereplést kap a polgármesterjelölt, ráadásul abban sem volt köszönet. Bizonytalan, tapasztalatlan volt már a bemutatkozása során is, sőt a tegnapi interjúban egy fáradt öregember benyomását keltette, erős szót használok, de sajnos alkalmatlannak tűnik. Természetesen a Pestisrácok felöl érkezett a szokásos támadás két cikk formájában, az elsőt hagyjuk, annyira butaság volt, ellenben a második cikk ugyanezt állapitotta meg. Sose gondoltam volna, hogy egyszer bármiben egyetértek velük. A munkát társadalmi munkában végezné, amit továbbra is komoly hibának tartok. Aki így végzi, vagy nem foglalkozik vele eleget, vagy a végére komoly anyagi problémái lesznek, ami miatt korrumpálhatóvá válhat. Ennek elkerüléshez komoly anyagi megtakarítás szükséges, aminek meg ellentmond, hogy folyamatosan támogatást kérnék a követőiktől. 
A fentieket igazoló húzásuk Péterffy Gábor gyakorlatilag biztos bejutó helye a kompenzációs listán. Megelőzve az egyesület elnökségi tagját (3.) és elnökét (4.) akinek valódi fontosságát (azaz annak hiányát) jelzi is a listán elfoglalt helye. Sőt információim szerint, dr. Göbl amennyiben nem nyer, lemond a lista első helyéről, Péterffy amúgy is valószínűleg befutó helye, még biztosabbá válik. 
Lázár Péter volt rendőr, jelenleg elismert vendéglátós. Kritikaként hozzák fel vele szemben, hogy domináns személyiség, maximalista, ami a privát életben okozhat vele feszültséget. Ellenben a pozitiv értelmű munkamániáját, a kollégái melletti kiállását, magas szakmai tudását és segítőkészségét minden róla nyilatkozó kiemelte. Szerintem egy polgármester legyen domináns személyiség, de ennek eldöntését már az olvasóra bizom.

Összegzés:
Mindenki bedarálása, saját média létrehozása, melyben a kritikus hangok elnyomása, strómanok alkalmazása a felelősök háttérbe vonulásával közismerten a jelenlegi kormánypárti stratégia, így erősen valószínűsíthetőnek tartom, hogy testület szinten itt Fidesz vs Fideszes verseny zajlik a hatalomért. 
Lázár Péterről kizártnak tartom az érintettséget, vállalkozói tapasztalatával egy hasonlóan profi kampányban semmi meglepőt nem látok.

Saját vélemény:
Polgármesterjelöltek közül, a hírek szerint furcsán gazdagodó Rogán László polgármester és a strómannak és alkalmatlannak tűnő Dr. Göbl Richárd és a független Lázár Péter közül, Lázár Pétert ajánlom. Már csak a korrupcióellenességet és határozottságot garantáló rendőri múltja miatt is.
Testületi választáson az ellenzéki érzelmű választók esetén, az Mszp-DK és a független jelöltek közül érdemes választani. 
Jobboldaliaknak a Mi hazánk jelöltjeit is figyelembe ajánlom, bár sokan szélsőségesnek tartják a pártot és elvből ellenzik, egy kisvárosban ennek kevés a szerepe. Az viszont biztos, hogy itteni vezetőjük, a jelenleg is képviselő Pál Béla többször felszólalt a helyi problémás ügyek kapcsán, így ha valaki nem tartja őket túl radikálisnak, akkor a független jelöltek mellett alternatíva lehet egyéb lehetőség hiányában.

Ha tetszett az írás, kövess a facebookon!

Szerkesztői megjegyzés:
A blog egyéni információkon és véleményeken alapuló saját vélemény, melyek annak ellenére lehetnek tévesek, hogy sokan, sokszor, ugyanazt mondják.

Szentendrei majdnem csendélet

Szentendrét a jelenleg a kormánypárti Verseghi-Nagy Miklós irányítja 2014 óta, Fideszes többségi testület élén. A város Budapest peremvárosaként egyre nagyobb népszerűségnek örvend, folyamatosan épülnek az új ingatlanok. Az átlagembert ez zavarja legjobban, ugyanis az infrastruktúra fejlesztése nem követte az elmúlt öt évben, a kb. négyezer fővel növekvő lakossági igényeket, ráadásul most is 950 lakás épül Szentendrén.
Reggeli munkába járáskor nemegyszer már csak lépésben lehet közlekedni, a délutáni csúcsban pedig állandósultak a dugók. De ez csak az egyik jelentős baj.
A jelenlegi városvezetéssel szemben induló Társaság az Élhető Szentendréért ( TÉSZ) tájékoztatása szerint a város ivóvíz és csatorna hálózata kritikus állapotban van, sorozatosak a csőtörések, magas a hálózati veszteség. Sőt egyes területekről, időszakos vízhiányról is érkeznek panaszok.

Ami lényeges, hogy Szentendrén megvalósult a fő ellenzéki összefogás, így a Fideszes jelöltekkel szemben szinte csak a TÉSZ jelöltjei indulnak. Ellenben elindult a Szentendrei Nemzeti Konzervativ Kör, minden körzetben jelölttel és polgármesterjelöltet is indított Dr. Filó András személyében.
Közleményükben jelezték, hogy számukra is a jelenlegi vezetés leváltása a fő cél, ellenben a TÉSZ-szel történt tárgyalásaik megrekedtek, ugyanis a 10 képviselői helyből kért egy indulási lehetőség nem volt elfogadható a TÉSZ számára. 
Látva Fülöp Zsolt munkáját ( jelenleg is képviselő a testületben ), ennek okairól szívesen meghallgatnám, mert tény, ezzel a döntéssel a saját helyzetüket nehezítették meg.
Fülöp Zsolt  református presbiter, helyi vállalkozó, immár 7 éve képviselő. Az ellenzék köré szerveződik, annak egyértelműen a vezetőjévé vált. Indulásuk bejelentésekor egyértelműen megjelent a szokásos Pestisrácok cikk, amelyben számomra a legnagyobb kritika az volt, hogy képviselőként megszavazott pár utólag kritizált intézkedést. 
Szentendrét nem rázta meg komolyabb botrány a Vizes Nyolcas ügy óta, de annak fél milliárdos vesztesége mai napig hiányzik a költségvetésből, de állandó kritika, hogy a jelenlegi vezetés kiszolgálója a haveri, ingatlanügyeken gazdagodó érdekcsoportoknak.


Esélyek:
A hírek szerint az ellenzék támogatottsága kicsit nagyobb, pár százalékos Fülöp Zsolt győzelem, minimális többségű ellenzéki testület várható. Ellenben sokba kerülhet a kiegyezés hiánya, fontos szavazatokat vehet el, mely akár a Fidesz győzelmét is hozhatja.

Egyéni vélemény:
Egyértelműen a Fülöp Zsolt által vezetett TÉSZ-t ajánlom. A polgármesterjelölt megmutatta, sokat tesz Szentendréért, vezetője tudott lenni a köré csoportosult szervezetnek és az ellenzéki összefogást is majdnem tökéletesen sikerült megvalósítani. 


Szerkesztői megjegyzés:
A blog egyéni beszélgetéseken és véleményeken alapuló saját vélemény, mely akkor is lehet téves, ha sokan, sokszor mondják ugyanazt.

 

A pomázi helyzet.

Pomázon Vicsi László ( FIDESZ ) vezette önkormányzat irányítja a várost már 3. ciklus óta. Próbálom felidézni mi pozitívum történt a városban, mióta arra járok.
Ha jól emlékszem 2008-ban voltam ott először egy házibulin. Akkoriban nem volt semmilyen irányban kirívó, egyszerű Pest melletti kisváros volt. 
Kutakodok az emlékeimben, milyen változások is történtek ott azóta, de elsőre csak a körforgalom megépítése ugrik be. Nem mondom, hogy mindennap járok arra ( kb. heti 1 alkalommal ), de amikor igen,  nem látom benne az épülő, szépülő kisvárost, amivé egy több cikluson keresztül irányított város esetén kellett volna válnia.
Ellenben látom az építkezéseket, a város terebélyesedett,először a Csobánka felőli részen épültek az új házak, de mostanra a temető felőli rész elképesztő módon beépült, ennek köszönhetően csúcsidőben óriási a dugó.
Pomázzal és Vicsi Lászlóval kapcsolatban sokat emlegetik a Netrax Kft.-t mint olyan céget, ami befolyással van a döntésekre, azt is emlegetik, hogy a Netrax vezetőjéhez, M. Lajoshoz köthető cégek nagy mennyiségben szerzik meg ( nemegyszer kedvező áron az önkormányzattól ) a környékbeli telkeket. 
Vicsi Lászlóval kapcsolatban több pletyka terjeng, miszerint érdekeltté lehet tenni, különböző ügyletek sikerességében, de ezekről sajnos konkrét tényeket nem tudok. Bár tegnap osztottam meg egy bejegyzést a Facebookon, miszerint a Teleki-Wattay Kastély szerződése valamilyen okból az önkormányzat részére nem túl előnyös.
A tények kedvéért, csak pletykák vannak erre vonatkozóan, így kijelenteni nem tudom, hogy a jelenlegi városvezető bármi törvénytelent tett volna, nem tudom megerősíteni az említett céggel sem bármilyen kapcsolatát, a de az is igaz, hogy minden helyi beszélgetőpartnerem, erre utalt.
Ezért ha valaki tud valami biztosat, de nem merte elmondani, megírni, küldje el nekem és garantálom a megjelenést.

Vele szemben Leidinger István volt tűzoltóparancsnok indul. Sikerült megteremtenie az ellenzéki összefogást, amelynek egyértelműen vezéralakjává vált. István országosan ismert, több nagy visszhangot felvető problémát jelzett még tűzoltóként.
Programjaik megismertetéséhez folyamatosan járják a várost, nekem ugyan a programok kissé elnagyoltak,kevés tényt és tényleges megoldást tartalmaznak, de érezhető bennük a cél.
Kritikaként fogalmaznám meg viszont, hogy tudomásom szerint társadalmi munkában kívánja ellátni feladatát. Míg egy kis falu esetében ennek látom létjogosultságát, de Pomáz messze meghaladja ezt, Rengeteg napi munkát igényel, csak főállásként végezhető és egy polgármesternek is élnie kell valamiből. Ha ezen kijelentésén később változtat, komoly támadási felület lehet ellene. Ha tartja a szavát, akkor viszont 5 éven át tartó ingyenmunka komoly anyagi problémát okozhat. 

Természetesen a kormányközeli Pestisrácok.hu is megjelent egy "cikk" a pomázi helyzetről, már a címéből is sejthető, a szokásos támadási forma: "Rágalmazó, muzulmánbarát ellenzéki polgármesterjelölt indul Pomázon"
Röviden annyi, hogy Leidinger István lánya egyiptomi párt választott magának és a volt tűzoltóparancsnok pert vesztett a Katasztrófavédelemmel szemben, mert nem tudta igazolni minden állítását. Ha információim helyesek a 17 vitatott állításból 1 esetben marasztalták el.

Esélyek: Igazi ki-ki harc, de legalább 50 % esélyt jósolok az ellenzéki jelöltnek.
Egyéni vélemény: Ha kiveszem a meg nem erősített  a korrupciós híreket, akkor is kevésnek érzem a jelenlegi polgármester a településen végzett eddig munkáját, így a kritikám ellenére is Leidinger Istvánt látom a megfelelőbb jelöltnek.

Ha tetszett az írás, kövess a facebookon!
www.facebook.com/Politics-in-26-109230530452855


Szerkesztői megjegyzés: 
A blog egyéni beszélgetésekben beszerzett információkon és véleményeken alapuló saját vélemény, melyek annak ellenére lehetnek tévesek, hogy sokan, sokszor, ugyanazt mondják. 

Elindult a blog.

Sajnos be kell látnom a saját korlátaimat.

Eddig a Facebookon létrehoztam az oldalam, szerettem volna naponta bejelentkezve, bemutatni a teljes 26-os körzet politikai eseményeit. Ez nem megy. Dolgozom én is, mint sok más átlagember, így volt, hogy egy hétig nem tudtam ezzel foglalkozni.
Az eddig bemutatott városokra fogok koncentrálni, Szentendre, Pomáz, Budakalász, Csobánka, Pilisvörösvár. 
Többre sajnos nem lesz időm, főleg ha nem száraz tényeket szeretnék csak írni, hanem megpróbálok a dolgok mögé is látni.
Ezen kívül, ha más városokból jön valami rendkívüli esemény, azt mindenképpen szeretném közvetíteni.

Hamarosan jövök a szentendrei történetekkel.


Horváth-Szabó Zoltán


süti beállítások módosítása